Rockstjernernes lysbad bliver miljøvenligt
De har leveret lys til OLs åbningsceremoni i Beijing og til Obamas sejrtale i Chicago. Nu vil den Århusbaserede virksomhed Martin Professional A/S udvikle fremtidens miljøvenlige koncert- og eventbelysning. De første lamper er allerede på markedet.

Martin Professional er en af verdens førende producenter af scenelysudstyr. Martin udvikler og producerer et omfattende katalog af lampetyper og løsninger, som bruges til at skabe ekstraordinære lysoplevelser i alt fra natklubber til katedraler. Det er også en virksomhed med en klar miljøpolitik og det forventes at komme til at få betydning for lyset ved fremtidens rockkoncerter.
Rockstjerner med nøgne overkroppe
Når rockstjerner kan have nøgne overkroppe til udendørskoncerter i oktober måned skyldes det ikke kun deres egen energiudladning. Det skyldes også at koncertbelysningen baserer sig på gløde- og halogenlamper, hvor under 10% af energien omsættes til lys. De øvrige 90% omsættes til varme.
Det er et enormt energispild og dermed et miljøproblem, som blandt andet blev adresseret på Live Earth koncerterne. Koncerterne med undertitlen ”The Concerts for a Climate in Crisis”, fandt sted den 07.07.2007 på syv kontinenter og skulle skabe global opmærksomhed på global opvarmning. Det var oplagt, at koncerterne selv skulle være eksempler på at store begivenheder kan tilrettelægges miljøvenligt og at især glødelamper skulle begrænses til et absolut minimum. Til hovedkoncerten på Wembley Stadion faldt valget på Martins diodebaserede Stagebar 54, suppleret med bl.a. Martins MAC 2000 Wash.
Fremtiden er lys – LED lys
Når Live Earth valgte diodebaseret lys er det fordi denne lystype er fem gange så energieffektiv som glødelampen. Men det er ikke den eneste grund til at lysdioderne, der også kendes ved deres engelske forkortelse LED - Light Emitting Diodes - har fremtiden for sig. Lysdioder, er uden indhold af giftige tungmetaller (som bl.a. findes i andre typer af sparepærer), bruger mindre elektricitet, har en væsentligt længere levetid og længere serviceintervaller. Lavere forbrug af elektricitet betyder både mindre belastning af klimaet og renere luft i form af mindre udledning af NOx, mindre affald fra luftrensning på kraftværker m.m.
Glødelampen er til gengæld på vej ud. EU besluttede i december 2008 nye energieffektivitetskrav, som almindelige glødelamper og laveffektive halogenlamper ikke kan leve op til. Kravene træder i kraft allerede fra september 2009 og vil gradvist sende glødepæren ud i mørket. Den sidste glødelampe over 40 watt skal være ude af markedet i 2011. De mindste følger efter senere. En lignende beslutning er truffet i USA, hvor den sidste glødelampe vil være udfaset i 2014.
Det bliver efter alt at dømme diode-teknologien, der kommer til at erstatte glødelamper, halogenlamper og sikkert også andre lampetyper. Det er allerede sket på en række områder, bl.a. trafiklys, og det kommer også til at gælde scenelys.
Miljøchef i Martin, Michael Christensen, siger det således; ”I lysprodukter er varme lig med tab. Et af vores strategiske projekter er at skabe mere miljøvenlige produkter, produkter med større lysoutput pr. watt. Derfor satser vi bl.a. på diodeteknologien”.
Forskningssamarbejde skal sikre et teknologiskifte i lysindustrien
Martin Professional tilbyder aktuelt seks diode-baserede lyskilder; fire slags lamper og to slags lysvægge. De fleste kan bruges til scenebelysning, men samlet set har LED-lamperne endnu ikke tilstrækkelige egenskaber til at dække behovet ved f.eks. store rockkoncerter. Til en rockkoncert skal lamperne indgå i et såkaldt lysfikstur, hvorfra de skal kunne levere et væld af farver ved en høj lysstyrke. Det kræver en teknologi, som ikke er udviklet endnu.
Martin Professional har derfor indledt et forskningsprojekt, som skal skabe grundlaget for et teknologiskifte i scenelysindustrien. Med i projektet er, udover Martin, Aalborg Universitets institutter for Energiteknik og for Fysik og Nanoteknologi. Budgettet er på 30 millioner kr., hvoraf de 15 millioner kommer fra Højteknologifonden.
Martin Professional håber, at projektet vil bringe dem et teknologisk tigerspring foran konkurrenterne og være til stor fordel for miljøet. Som projektleder Henrik Wadmann fra Martin siger; ”LED-teknologi giver os store miljømæssige fordele. Vores mål er at udvikle et meget højeffektivt produkt, der kan levere en fuld farveblanding, og hvor energitabet er så lille som muligt”.
LED - Light Emitting Diodes
LED er den engelske forkortelse for Light Emitting Diodes. Dioderne er små elektroniske komponenter, som lyser når der sendes strøm igennem dem. Lysdioder er en teknologi under udvikling, som allerede i dag er fem gange så effektiv som glødelamper, tre gange så effektiv som halogenpærer og på niveau med sparepærer i 50-60W området.
Lysdioder når i lyskvalitetsindekset Ra op på 91 point ud af 100. Glødepærer ligger på 99 og A-pærer når lige op over 80.
Levetiden for en lysdiode er på 25.000 - 50.000 timer. For en A-pære er levetiden 6.000-15.000 timer og for en glødepære kun 1000 timer.
Kilde: Elsparefonden
Martin Professional
Martin Professional er en dansk virksomhed, som med base i Århus udvikler dynamisk lys til bl.a. koncerter, teater, arkitektur, tv-studier, udstillinger og forretninger. Martin Professional er grundlagt i 1986, og har 1250 ansatte.
www.martin.com
Læs mere om: Højteknologifonden