To aarhusianske ingeniører vil udvikle sæbe, vaskepulver og kosmetik af biomasse

Publiceret 26-04-2023

I et laboratorie i Aarhus vil virksomheden NorFalk udvikle bæredygtige ingredienser til blandt andet vaskepulver ved at erstatte indholdet af miljø- og klimabelastende olie med biomasse, der findes i naturen.

Foto: NorFalk ApS

Når man i dag producerer vaskepulver, sæbe og kosmetik, bruger man hovedsageligt ingredienser, der er lavet af råolie og palmeolie. Det er en tung, miljøbelastende produktion, der ikke kun udleder store mængder drivhusgasser, men også bidrager til, at verdens regnskovsområder svinder hastigt ind.

Det vil Kasper Falkenberg og Nicklas Nørgaard, der begge er uddannet civilingeniører i kemi og bioteknologi ved Aarhus Universitet, forsøge at dæmme op for ved at erstatte de fossile ingredienser med bioaffald.

Projektet er støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljøministeriet, og bestyrelsesformand for MUDP Jeanett Vikkelsøe ser et stort potentiale i projektet:

-          Danmark har en stor rolle at spille på den internationale miljøscene. Og derfor er vi i MUDP glade for at kunne støtte de danske virksomheder, der med innovative og grønne løsninger ønsker at bidrage til den grønne omstilling både nationalt og internationalt.

 

Surfak-a-hva?

De ingredienser, der blandt andet gør, at fedt og snavs kan vaskes væk fra eksempelvis tøj og vores hud, kaldes for surfaktanter, som er et kemisk molekyle. Problemet med surfaktanter er, at de er lavet af fossilt olie og palmeolie, der sætter sorte aftryk på vores planet. Palmeolie produceres primært i regnskovsområder, der bliver fældet for at gøre plads til palmeplantager, og det er med til at ødelægge nogle af klodens mest biodiverse økosystemer.

Ambitionen for de to civilingeniører er derfor at udbrede deres bæredygtige surfaktanter, så sæbe- og kosmetikproducenter verden over kan reducere deres klimaaftryk og udfase brugen af palmeolie.

-          Verden står over for store miljø- og ressourcemæssige udfordringer. Med MUDP’s støtte er det nu muligt for os at levere en direkte løsning på den miljøbelastning, som den konventionelle produktion i dag medfører, lyder det fra Nicklas Nørgaard.

Fra affald til tøjvask

Der findes store mængder af bioorganisk affald i vores natur, som bliver naturligt nedbrudt eller afbrændes til varmeenergi. Og lige netop det affald vil Kasper Falkenberg og Nicklas Nørgaard blandt andet bruge som ingrediens i det vaskepulver, vi bruger i sæbeskuffen. Lige nu er de to ingeniører selv ude at samle biomassen manuelt, en procedure der skal opskaleres. Men hvordan indvindingen af den indsamlede biomasse nøjagtigt udmønter sig i bægerglasset, forbliver en hemmelighed i laboratoriet.

Ansøger:

NorFalk ApS

MUDP har i 2022 støttet projektet med 3.489.030 kr. ud af et samlet budget på 4.984.329 kr.

 

Yderligere oplysninger

Kontakt venligst funktionsleder Karen Munch Mortensen på tlf. 22 46 52 82 / Obfuscated Email