Modetøj af hamp er en ansvarlig vej frem
Publiceret 12-10-2021Et nyt koncept til at producere tøjfibre af hamp i Danmark kan hjælpe modeindustrien og forbrugerne til bæredygtig omstilling.
Kollektion af hampetøj fra Rachel Kollerup blev fremvist ved Konferencen Bæredygtige hampetekstiler på VIA University College, februar 2020. Foto: Bodil Pallesen.
Forestil dig en t-shirt eller et par jeans, der bare holder faconen og kvaliteten vask efter vask. Tøj, der er lige så blødt og lækkert som bomuld og uld, men som du kan bære med god samvittighed, fordi det er vævet af hamp, der er dyrket uden brug af pesticider og kunstvanding – på en dansk mark.
Nye metoder gør hamp mere bæredygtigt
Det er ikke bare en drøm. Det er et mål for en række virksomheder inden for landbrug, design, teknologi, forskning og produktion. De har siden 2015 samarbejdet om at udvikle en bæredygtig produktion af hampetekstiler med rod i Danmark. Det omfatter nye metoder til at dyrke og høste hampen, ny enzymteknologi til at skille fibrene ad og optimerede teknikker til at spinde dem. Målet er højkvalitets metervarer til møbler, gardiner og tøj.
Udviklingen er støttet af MUDP (Miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram under Miljøministeriet) og ledes af Bodil Engberg Pallesen, der er seniorspecialist ved Teknologisk Institut. Hun har lige afleveret slutrapport for projektet.
”Tekstilbranchen bliver punket for, at de skal være mere bæredygtige, og at der skal være dokumentation for det. Hamp kan blive en del af løsningen. Men de eksisterende og ret så gammeldags produktionsteknologier findes kun i udlandet og er ikke særligt miljøvenlige. Vores beregninger viser, at vi med helt ny teknologi kan gøre det væsentligt bedre,” siger Bodil Engberg Pallesen.
Det kan blive et vigtigt konkurrenceparameter i fremtidens mere ansvarlige modeindustri. Force Technology har udarbejdet en livscyklusanalyse i forbindelse med projektet. Den viser, at hampetekstil, som det produceres i dag, har et højere CO2 aftryk end bomuld, mens hamp dyrket og forarbejdet med den nye teknologi, får et lavere CO2 aftryk end bomuld.
Dertil kommer et lavere forbrug af gødning og vand, ligesom hamp til tekstile formål kan dyrkes helt uden brug af pesticider. Til sammenligning står bomuldsproduktionen for en fjerdedel af verdens forbrug af pesticider. Høstudbyttet på en hampemark er ovenikøbet større – omkring 2,5 gange så stort som på en bomuldsmark. Og resten af planten kan udnyttes til bl.a. fødevarer og byggematerialer.
Jeans af hamp er lige så fede som jeans af denim
Hamp belaster altså miljøet mindre end bomuld, hvis det produceres efter det nye koncept, og dertil kommer, at tøjet holder længere. Der skal ikke skiftes garderobe så tit, og det har stor betydning for klimaregnskabet.
Også uld kan til dels erstattes af hamp, og det er en fordel, fordi hamp ikke slår klimaprutter, sådan som fårene gør, og lægger beslag på et væsentligt mindre dyrkningsareal.
Alle disse miljø- og klimamæssige fordele er lige noget for Rachel Kollerup, der er tøjdesigner med speciale i bæredygtighed. Hun er involveret i projektet og har eksperimenteret med at designe tøj af hampetekstiler. Hun hæfter sig ved den høje kvalitet, der bl.a. skyldes de meget lange fibre på op til en meter.
”Et par jeans af hamp bliver akkurat lige så fede som jeans af bomuldsdenim, men de skal designes på en anden måde. Hamp giver sig ikke, så snittet skal lægges mere præcist, så det passer til kroppen. Til gengæld kan du regne med, at faconen holder. Der kommer ikke mærker af knæ og numser,” fortæller hun.
Stadig svært at sælge – men troen er der
Rachel Kollerup har sommeren over haft jeans af hamp på hylden, men hun erkender, at de kan være svære at sælge som first mover.
”Folk har vænnet sig til, at tøj skal være billigt. Men jeg tror på, at de store miljøproblemer får folk til at handle anderledes. Vi skal væk fra at købe impulstøj og dumpe det til genbrug. Det er op ad bakke, men det er godt med et projekt som det her, der kan vise, at der er et alternativ,” siger Rachel Kollerup og tilføjer, at der er store danske brands, som følger interesseret med i udviklingen og er klar til at købe kvalitetstekstiler af hamp, når der er nok af det.
”Det er klart, jeg er en lille spiller, og det er andre, der skal skalere det. Lige nu er der ikke metervarer nok til det, men jeg tror på, det nok skal komme,” siger hun.
Stort markedspotentiale
MUDP-projektet er afsluttet med bl.a. udviklingen af en helt ny prototype høstmaskine og udvikling af koncept til ny værdikæde for hamp til tekstil. Bl.a. er der høstet en række værdifulde erfaringer med enzymer til forarbejdning af fibrene.
Næste skridt er at færdigudvikle og markedsmodne hele konceptet fra dyrkning til tøjdesign. Deltagerne har involveret flere interessenter og fortsætter arbejdet i et nyt projekt, Hemp4Tex, frem mod 2024 med støtte fra Innovationsfonden.
Bodil Pallesen vurderer, at der indenfor en periode på omkring fem år er en produktion af hampefibre i Danmark. Det ambitiøse mål er, at hamp produceret i Danmark kan opnå fem procent af markedspotentialet alene i Danmark på 60 mia. kroner om året.
”Til den tid vil vi kunne dyrke hamp og forarbejde tekstilfibrene i Danmark. Om selve produktionen kommer til at ligge her, ved jeg ikke. I øjeblikket har vi kun nogle få spinderier i Europa, som kan håndtere de meget lange hampefibre. Dem samarbejder vi med lige nu,” siger Bodil Pallesen.