Få ny lynlås i tøjet, mens du handler mælk

Publiceret 26-10-2021

Nyt digitalt system og en effektiv infrastruktur gør det lettere og billigere at få repareret tøj i stedet for at kassere det.

Strauss Skrædderi vil ikke bare lægge nyt tøj op – nu vil de have fat i de bunker af tøj, der havner i skraldespanden på grund af småfejl.

Når du klager over fejl på din nyindkøbte jakke, ender den ofte i butikkens affaldscontainer. Og du dropper måske at skifte en lynlås i dine yndlingsbukser, fordi du mangler symaskine og materialer. Også de ender i skraldespanden.

Det resulterer i et enormt tøjspild. Det vil Strauss Skrædderi gøre op med. Via et enkelt digitaliseret retursystem, skal det være billigere og lettere for alle parter at få repareret tøjet i stedet for at smide det ud.

Reparationer forlænger levetiden på tøjet, og det betyder meget for miljø- og klimaregnskabet. Ifølge rapporter fra Nordisk Ministerråd, bliver der udledt omkring 15 kg CO2 for hvert kilo tøj, der produceres. Dertil kommer et stort forbrug af vand og kemikalier i fremstillingen.

Aflevér og hent tøjet i nærmeste kundeservice

Udviklingen af Strauss Skrædderis nye system er støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljøministeriet. Det bliver testet lige nu, og direktør Carsten Strauss regner med, at det i første omgang kan rulle ud i dagligvarebutikker i hovedstadsområdet omkring nytår.

”Så kan du aflevere dit tøj i kundeservice, når du alligevel skal ud at handle. Via en app kan butikspersonalet vælge, hvilken type reparation der er brug for og derefter se priser og leveringstider. Det er lige så nemt som at vælge sin menu i McDonalds,” siger han.

Senere skal det rulles ud, så både detailbutikker, tøjproducenter, webshops og private kan bruge det. Ved reklamationer kan butikkerne dermed helt slippe for at få tøjet i hænderne. I stedet kan det sendes direkte fra kunden frem og tilbage til Strauss Skrædderi. Det er god forretning for alle parter.

Glade kunder er den største gevinst

Det er dyrt og besværligt for butikker og producenter at håndtere reklamationer. Der er bl.a. udgifter til:

  • Fragt
  • Løn til medarbejdere i kundeservice, på lageret og i bogholderiet
  • Tabt omsætning
  • Bortskaffelse af affaldet

Ifølge Carsten Strauss vil det i langt de fleste tilfælde være billigere for butikken at sende tøjet direkte fra kunden til reparation hos skrædderen. Små reparationer kan ofte klares for 50 kroner, og kunden får hurtigere sin nyindkøbte vare retur – denne gang uden fejl.

”Butikken sparer rigtig meget på processen, men den virkelige gevinst er en glad kunde, som får en bæredygtig vare tilbage og kan føle, at man er med til at redde en lille stump af verden,” siger Carsten Strauss begejstret.

Han startede Strauss Skrædderi for snart 25 år siden, fordi han oplevede, at den tøjbutik han arbejdede for, havde meget bøvl med at få lagt bukser og nederdele op for kunderne. Butikkerne brugte typisk små lokale skræddere, men de havde ofte ikke tid eller lyst – og kunden kunne ikke få at vide, hvornår bukserne kunne være klar.

Carsten Strauss satte det i system og begyndte at hente tøjet i butikkerne. I dag ejer han 3 skrædderier i Københavnsområdet og dertil er der seks franchise afdelinger i Jylland. Kæden har 700 tøjforhandlere i kundekartoteket foruden private og tøjproducenter.

Det skal være nemt, men folk skal også lære det

Planen var derfor også oprindeligt, at de eksisterende forhandlere skulle gå forrest med den nye digitale løsning. Men Corona satte sig så meget på dagsordenen, at butiksejerne slet ikke har haft overskud til at tænke på andet. Derfor starter Strauss nu i dagligvarebutikkerne i samarbejde med en tilsvarende renseri-service.

”Det skal være nemt. Der er ingen, der render til skrædder, men alle skal ud at handle,” siger Carsten Strauss.

Han forventer dog ikke, at det kommer til at gå af sig selv.

”Vi skal opdrage og fortælle slutbrugerne, at de har den her mulighed, og så skal vi motivere kundeservice til at overbevise kunderne om, at de skal have tøjet repareret frem for at få pengene retur. Det har vi også tænkt på med en kundeklub, som vi kalder ’Tøjpushernes klubhus’ med forskellige fordele som f.eks. vin,” siger direktøren.

Kan bruges i andre brancher også

Perspektivet for det nye system er uendeligt, vurderer Carsten Strauss.

”Kan det skaleres? Ja, nemt. Programmet kan rulles ud i udlandet, og det kan rulles ud i andre brancher. Det kan også bruges til reparationer af telefoner, pc’er og alt muligt andet,” siger han.

Reparationer er altid dyrt, fordi der er mange arbejdstimer og logistik i arbejdet. Derfor kan det blive afgørende at effektivisere håndteringen med et digitalt system som Strauss’. I forhold til klima og samfundsøkonomi kan det også betale sig at se i den retning. Det giver flere arbejdspladser i Danmark, og kunderne skal ikke bruge tid og ressourcer på at køre efter den slags service. De kan klare det samtidig med, at de alligevel handler mælk.

 

Fakta

  • MUDP har støttet projektet med 400.345 kr. ud af 1.101.000 kr. i 2020. Projektet løber frem til december 2021. 
  • Deltagere: Strauss Skrædderi