37 nye MUDP-projekter skal bane vejen for nye miljøteknologiske løsninger

Publiceret 25-10-2021

MUDP har bevilget ca. 81 mio. kr. til 37 nye projekter, som står klar med deres bud på fremtidens miljøteknologi til at løse natur- og klimakrisen.

Foto: Colourbox

Teknologi der vasker jetmotorers luftforurening væk fra startbaner i lufthavne, en skimmer, der opsamler spild af olie fra skibe og en enhed, der modvirker mugdannelse og dræber bakterier samt corona-vira på emballage – er blot et lille udpluk og en forsmag på, hvad fremtiden kan bringe af ny miljøteknologi.

Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) understøtter dels den bredere miljødagsorden, herunder rent vand, ren luft og sikker kemi, men også regeringens målsætninger inden for klima, natur og cirkulær økonomi. Midlerne kommer fra en bevilling på finansloven og fra Forskningsreserven, som bliver fordelt hvert år.

- Vores natur er i krise, og vi står over for store klima- og miljøudfordringer. Hvis vi skal nå regeringens ambitiøse målsætninger for vores klima og natur, så kræver det nye løsninger, og alle redskaber skal i brug. De danske virksomheder er heldigvis i verdensklasse, når det handler om at udvikle grøn teknologi. Og MUDP er et vigtigt værktøj til at omsætte ideer til handling i de kommende år. Jeg glæder mig allerede til de mange banebrydende resultater, siger miljøminister Lea Wermelin.

Hård prioritering

Ud af 112 ansøgninger til almindelig runde er 37 kommet gennem nåleøjet, herunder 16 ETV-projekter (Enviromental Technology Verification) og forprojekter, som fik støtte tidligere på året. Samlet er der ansøgt om ca. 284 mio. kr. og selv om MUDP i 2021 har en rekordbevilling på 146 mio. kr., har bestyrelsen måtte foretage en hård prioritering mellem de mange kvalificerede ansøgninger.

- Igen i år oplever vi stor interesse for at få del i midlerne fra MUDP, og vi har modtaget ansøgninger til langt over beløbet, vi har til rådighed. Det vidner om, at vi i Danmark er på forkant med udviklingen af fremtidens miljøteknologi, siger MUDP´s bestyrelsesformand Malou Aamund og fortsætter:

- Derfor er vi glade for, at små som store virksomheder, der mangler det sidste skub på vejen for at realisere deres idéer, søger MUDP-støtte og hjælper os et skridt tættere på at løse fremtidens miljø- og klimaudfordringer.

I prioriteringen er der blandt andet lagt vægt på projekternes potentiale til at understøtte implementeringen af klimaloven, klimahandlingsplanen og den grønne forskningsstrategi.

Se foreløbig liste over nye MUDP-støttede projekter her

Fyrtårnsprojekter i vente

MUDP har i alt 140 mio. kr. til uddelingen i 2021. Cirka halvdelen af puljen er reserveret til fyrtårnsprojekter, som demonstrerer nye miljøteknologiske løsninger i fuld skala, og dermed fungerer som pejlemærke for fremtidens nye teknologier til gavn for miljø og klima.

Bestyrelsen for MUDP vil på sit møde den 2. november 2021 beslutte, hvilke fyrtårnsprojekter der skal støttes. Listen over nye fyrtårnsprojekter vil blive offentliggjort i slutningen af november 2021.

Læs mere om MUDP på www.ecoinnovation.dk

Yderligere oplysninger:

Funktionsleder Karen Munch Mortensen, 22 46 52 82, Obfuscated Email