Blåmuslinger inspirerer til ny biobaseret læderlim

Publiceret 07-01-2021

Et nyt MUDP-projekt vil forsøge at udvikle et miljøvenligt alternativ til sundhedskadelige industrilime ved at bruge inspiration fra blåmuslinger og med ingredienser fra for eksempel rejeskaller og alger.

Muslinger producerer en lim, som kan hærde unde vand, så de kan klæbe sig fast til våde klipper og sten. Foto: Colourbox

Sko og andre læderprodukter går op i limningen, når de kommer i vand, men blåmuslinger kan uden videre klæber sig fast til sten og klipper i vandet og hænge fast helt upåvirket af af havets bølgeslag. 

Derfor henter et nyt MUDP-projekt inspiration i blåmuslingens eminente klæbeevne og forsøger at udnytte den i en ny, miljøvenlig lim uden sundhedsskadelige opløsningsmidler.

Det er virksomhederne Dana Lim A/S, Angulus Sko og Søren Lund Møbler A/S, der sammen med Aarhus Universitet og Teknologisk Institut udvikler den nye effektive biobaserede lim til læderindustrien.

Erstatter opløsningsmidler

"Opløsningsmidler eller solventer er stærkt sundhedsskadelige, og derfor er de uønskede både i arbejdsmiljøet og miljøet generelt," siger specialist i materialekemi Simon Frølich (ph.d.) fra Teknologisk Institut, der er leder af projektet. 

"Ved at udfase dem skaber vi et bedre arbejdsmiljø for dem, der producerer og anvender solventbaserede lime. Samtidig vil producenter og leverandører være på forkant med en lovgivning, der løbende bliver skærpet."

Muslingelim til operationssår

Forskere fra blandt andet Aarhus Universitet har ved at studere blåmuslinger tidligere kortlagt kemien bag muslingernes evne til at klæbe sig fast til våde overflader. Denne viden har ført til udviklingen af en ny limteknologi, der for eksempel muligvis også kan bruges til at lukke sår efter operationer.

Blåmuslingernes effektive lim består af små elastiske tråde, og i enden af trådene er et såkaldt MFP-protein (mussel-foot protein), der får trådene til at hægte sig fast.

"En interessant egenskab ved muslingernes lim er desuden, at den kan hærde under vand og er selvreparerende. Det er egenskaber, som det er muligt at efterligne – og dermed skabe en lim med helt unikke evner," forklarer professor Henrik Birkedal fra Aarhus Universitet.

En hjælp til den grønne omstilling

Det er limproducenten Dana Lim, som sammen med specialisterne udvikler den nye lim, der skal målrettes blandt andet til møbler og fodtøj, hvor der ofte bruges læder. Hos Dana Lim glæder man sig over udsigten til en ny type lim med en grønnere profil.

"Bæredygtighed er højt på dagsordenen overalt, også hos producenter, der anvender lim i deres produkter. Derfor vil en ny biobaseret lim, der er mindst lige så effektiv som eksisterende solventbaserede lime, kunne yde et bidrag både til vores og vores kunders grønne omstilling," siger teknologichef Erik Andersen fra Dana Lim.

Den nye lim bliver fremstillet syntetisk, og der vil ikke indgå blåmuslinger i limen. Til gengæld skal det kemiske råmateriale være biobaseret. Hvilken biomasse der skal indgå i limen, har specialisterne ikke lagt sig fast på, men i projektet laves der forsøg med blandt andet rejeskaller og alger.

Teksten i denne artikel bygger på en pressemeddelelse fra Teknologisk Institut.

Yderligere information:

Simon Frølich, Teknologisk Institut
Mail: Obfuscated Email
Mobil: 72 20 21 28

 

Fakta om projektet

Projektnavn:
Substitution af solventbaserede lime

Tidsramme:
Marts 2020 – februar 2022

 

Fokus og gevinster

Vigtigste fokusområder

Udvikling af biobaseret lim til limning med læder, hvor pris og kvalitet matcher eller overstiger de nuværende solventbaserede lime 

Vigtigste miljøgevinster

Færre kemikalieri miljøet
Forbedret arbejdsmiljø i produktionen

Projektpartnere

  • Dana Lim A/S bidrager med viden om formulering af lim
  • Aarhus Universitet bidrager med viden om katekolteknologien og udvikling af limkomponenter
  • Søren Lund Møbler A/S bidrager med viden om møbelproduktion
  • ATC Footwear A/S (Angulus Sko) bidrager med input og viden om krav til bæredygtig lim i skoproduktion
  • Teknologisk Institut bidrager med kemisk viden om formulering af bæredygtige limkomponenter.