Bedre udnyttelse af valle fra mindre mejerier

Publiceret 15-03-2019

Valle fra små mejerier bliver ofte brugt til grisefoder, men et projekt har fundet ud af, at det også kan bruges til fittnessdrikke og tyggegummi.

Valle, et biprodukt fra osteproduktion, har mange anvendelsesmuligheder, men opkoncentrering af den flydende valle til eksempelvis mælkeprotein er en dyr og kompliceret proces, som de færreste små mejerier har råd til selvom det åbner nye forretningsmuligheder. Som det er i dag, sælger de små mejerier den overskydende valle til enten landmændene som grisefoder eller til store mejerier, som netop råder over et opkoncentreringsanlæg og derfor kan forædle vallen selv.

Projektet har arbejdet med at finde alternative anvendelser for den flydende valle, så de mindre mejerier kan springe tørreprocessen over og optimere deres indtjening. Der er undersøgt to anvendelsesområder: Ét hvor den flydende valle anvendes direkte til fitnessdrikke og et andet, hvor vallen bruges som indkapslingsmateriale i tyggegummi.

De fitnessdrikke, der kan købes på markedet i dag forudsætter brugen af tørret valle. Derfor har man arbejdet med at oprense små mængder flydende valle via membranfiltrering, som herefter er blevet afprøvet til drikke tilsat forskellige smage. Smagstest viste, at produkterne er på højde med de kommercielle drikke fremstillet på vallepulver. Udfordringen er på nuværende tidspunkt den flydende valles begrænsede holdbarhed, der stiller krav til logistikken.

Den anden anvendelsesmulighed, der er undersøgt i projektet, er brugen af flydende valle til indkapsling af eksempelvis smagsstoffer i tyggegummi. I dag anvender man ofte maltodextrin, men indtil videre tegner brugen af flydende valle lovende.

Projektet er gennemført af Endrup Andelsmejeri, Mammen Mejeri A/S, Løgismose Mejeri A/S, Aarhus Universitet, MyDrink Beverages og Teknologisk Institut.

Find projektrapporten