Brug af konserveringsmidler i kosmetik kan reduceres
Publiceret 23-11-2018Et nyt projekt med støtte fra Miljøstyrelsen viser, at det er muligt at reducere brugen af konserveringsmidler i kosmetik. Resultaterne kan få positiv betydning for landets allergikere.
Lotion, shampoo og solcreme er populære kosmetiske produkter, der bruges af stort set alle danskere. Men ikke alle forbrugere er lige tilfredse med kosmetikken i butikkerne. For kosmetik indeholder oftest konserveringsmidler i form af kemiske stoffer, der skal beskytte produkterne mod mikrobiel nedbrydning.
Desværre kan nogle af konserveringsmidlerne forårsage kontaktallergi og i visse tilfælde føre til problemer med livslang og kronisk overfølsomhed. Ifølge Videncenter for Allergi kæmper omkring hver tiende dansker med kontaktallergi over for et eller flere kemiske stoffer.
Men nu er der håb forude for kontaktallergikerne. Udviklingsprojektet MiKoKo – støttet af midler fra Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) – viser nemlig, at det er muligt at reducere brugen af konserveringsmidler i kosmetik, uden at det går udover produktets kvalitet.
Surhedsgrad og multifunktionelle stoffer
I projektet, der er et samarbejde mellem kosmetikproducenten DermaPharm og Teknologisk Institut, er der opnået positive resultater ved at styre surhedsgraden i produktet, så det sikres, at enkelte indholdsstoffer altid fungerer optimalt. Projektet har vist, at selv små ændringer kan have stor effekt på stoffernes egenskaber.
- Projektet viser, at det ved relativ få ændringer i produktindholdet kan lade sig gøre at mindske brugen af konserveringsmidler i kosmetik. Det er glædeligt – ikke mindst for alle de danskere, der lider af kontaktallergi og overfølsomhed over for konserveringsmidler, siger kontorchef Magnus Løfstedt fra Miljøstyrelsen og tilføjer:
- Nu er det op til industrien at gribe de gode resultater og indarbejde dem i den videre produktudvikling, så vi forhåbentlig kan se frem til et udvalg af mere allergivenlig kosmetik.
Industrien er i gang
På DermaPharm i Fårup i Kronjylland er medarbejderne allerede i gang med at udvikle nye produkter, hvor resultaterne og den nye viden fra MUDP-projekterne bliver brugt.
- Projektet har givet os ny viden om, hvordan vi kan mindske behovet for konserveringsmidler i kosmetik. Og den viden bruger vi allerede nu til at reducere mængden af konserveringsstoffer i nyudviklede produkter samtidig med, at vi har fokus på at overholde de meget skrappe krav, der er til kosmetiske produkters konserveringsevne, siger administrerende direktør Mikkel Egelund Jensen fra DermaPharm A/S.
- Kosmetik er en kompleks størrelse og hvad der virker i det ene slags produkt, virker nødvendigvis ikke i andre produkter. Løsningerne skal skræddersyes til det enkelte produkt. Vi har derfor behov for fortsat at teste, afprøve og evaluere forskellige justeringer af for eksempel indholdsstoffer og emballage, så brugen af konserveringsmidler kan reduceres mest muligt i vores produkter.
Typer af emballage testet
MUDP-projektet testede også, om valg af emballagetype kan reducere behovet for konserveringsmidler i kosmetik. Teknologisk Institut evaluerede, hvor mange bakterier, der kunne komme i kontakt med en lotion – og dermed hvor godt emballagen beskytter produktet.
De foreløbige tests viser, at brugen af blandt andet en beholder, der er konstrueret, så det er meget vanskeligt for bakterier at trænge ind i produktet, kan nedsætte behovet for konserveringsmidler i kosmetikken. Men der er brug for yderligere forsøg og dokumentation, før resultaterne kan omsættes i produktionen.
MUDP-projektet Mikoko er i 2015 støttet med 1.317.870 kroner ud af et samlet budget på 2.532.725 kroner.
Læs publikationen her
Yderligere oplysninger:
Jette Rud Larsen Heltved, AC-tekniker, Miljøstyrelsen, Obfuscated Email