Dansk virksomhed vil spinde guld på at bekæmpe kviksølvforurening

Publiceret 15-03-2016

Den danske virksomhed Elplatek ser et stort forretningspotentiale i at trække kviksølv ud af mineaffald. Projektet er støttet af MUDP i 2015.

Den enes skrald, den andens guld. Sådan tænker den danske overfladebehandlings-virksomhed Elplatek, der har udviklet et rensningsanlæg, som kan udvinde både guld og kviksølv fra affaldet fra mindre guldminer. På den måde kan det også økonomisk betale sig at gøre noget ved verdens største kilde til kviksølvforurening. Projektet er støttet i 2015 af MUDP. 

Anlægget er testet i Nicaragua med gode resultater. Der er tusindvis af små miner over hele verden, og de udleder flere hundrede tons kviksølv om året. Elplateks rensningsanlæg kan oprense størstedelen af det, der findes i mineaffaldet og samtidig gå hen og blive et eksporteventyr. Det vil være en stor samfunds- og sundhedsmæssig gevinst, hvis rensningsanlægget kan komme dele af verdens kviksølvsforurening til livs.

Anlægget er udviklet i samarbejde med forsker Peter Appel fra DTU og en amerikansk partner. Med en kommerciel lancering forventer Elplatek at kunne fordoble antallet af ansatte fra 15 til 30 og sælge til både regeringer og private miljøfilantroper.

Mineprojektet er støttet med godt en mio. kroner af Miljø- og Fødevareministeriets Miljøteknologiske Udviklings og Demonstrations Program (MUDP). 

I 2016 uddeler MUDP 100 mio. kroner i støtte, hvoraf ca. halvdelen går til mindre projekter i små og mellemstore virksomheder, og den anden halvdel går til nogle få store fyrtårnsprojekter.

- Mineprojektet viser, hvor bredt MUDP spænder. Danske virksomheder har de grønne idéer, der kan løse problemstillinger både nationalt og internationalt. Og nogle af disse idéer har brug for støtte for at blive til virkelighed. Vi håber at få endnu flere spændende forslag til nye projekter i 2016, siger formand for MUDP-bestyrelsen Pernille Blach Hansen.

Elplatek forventer at sætte rensningsanlægget på markedet i løbet af 2017.

Læs mere om Elplateks projekt

Læs om aktuelle opslag under MUDP