Bæredygtigt byggeri ind under huden - første demotur rundt i Danmark

Publiceret 04-05-2016

Fredag blev den første busfuld sendt afsted rundt i Danmark for at blive klogere på bæredygtigt byggeri. Prøvekaniner for første tur var en tværfaglig gruppe på ca. 40 studerende fra Arkitektskolen Aarhus og VIA Horsens - bygning og renovering, samt lærere på uddannelserne. Devisen var -der er mange der allerede er igang med bæredygtigt byggeri og vi kan bygge videre på deres erfaringer og resultater.

undefined
Jørgen Søndermark fra Realdania introducerede løsninger fra mini CO2 husene i Nyborg

Studieturen er en del af indsatsen for bæredygtigt og økologisk byggeri under Miljø- og Fødevareministeriet, der i en række vidensprojekter har arbejdet med at fremme bæredygtigt byggeri via viden og netværk. Turen er en del af et projekt, der har arbejdet med at styrke den erfaringsbaserede viden gennem bedre adgang til viden genereret i eksisterende byggeri. I denne forbindelse er der udgivet en række bygningsark om bæredygtigt byggeri, der også dannede udgangspunkt for denne tur.

Fokus på turen var på byggeri, der har arbejdet grundigt med de miljømæssige udfordringer, f.x. via optimering ved præfabrikation, fokus på tæthed, isolering, miljøoptimeret materialevalg, brug af fornyelige ressourcer, eliminering af farlige stoffer, dagslysoptimering, genbrug mm. og på sammenhængen mellem arkitektonisk kvalitet og bæredygtige løsninger.

Turen havde tre guider – en arkitekt og to ingeniører, som undervejs introducerede bygningerne, gav et overblik over de bæredygtige indsatser i de enkelte byggerier, herunder  de LCA analyser som er foretaget af de forskellige facadekonstruktioner. 

Du kan se bygningsarkene og læse mere her.

Program for turen.