Vands "fingeraftryk" sladrer om forurening

Publiceret 01-08-2011

Nyt miljøteknologiprojekt har givet gode resultater, når det gælder om at afsløre forurening af for eksempel drikkevand, badevand og svømmebade.


Resultatet af et nyt miljøprojekt er en lovende metode til at afsløre forurening af for eksempel drikkevand, badevand og svømmebade.

Når man sender lys med én frekvens ned mod en vandoverflade, så reflekteres strålingen, og ved at måle refleksionen er det muligt at registrere et selvlysende fingeraftryk af det organiske materiale, der kan være en forureningskilde i vandet. I bogstaveligste forstand aftegnes der ved hjælp af teknikken et fingeraftryk af det forurenende skidt og møg.

Projektet er gennemført af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Krüger AS, der er specialister i vand- og spildevandsbehandling, og projektet er støttet af midlerne fra den miljøteknologiske handlingsplan.

Metoden kan være en effektiv indikator for en tidlig registrering af forurening i vandsystemer såsom kloaksystemer, svømmebade og vandforsyninger. Dermed kan der på sigt udvikles sensorer, der automatisk sender oplysninger om pludselig opstået forurening, når problemet er registreret, så borgere ikke risikerer at blive syge.

Apparatet vil kunne installeres i svømmehaller, friluftsbade, vandforsyninger og andre steder, hvor det er i offentlighedens interesse, at der ikke kan findes forurening i vandet fra for eksempel mus, rotter og fugle.

Rapporten: Aqua fingeraftryk